Καλοκαιρινές αναμνήσεις – Γευστικές μνήμες

Ο εγκέφαλος έχει μια απίστευτα δυνατή σχέση με τη γεύση. Ίσως είναι η αγαπημένη του αίσθηση. Είναι εκείνη που τον προστατεύει από τα πικρά και τα ξινά της ζωής και εκείνος την προειδοποιεί να προτιμά τα πιο γλυκά, τα πιο νόστιμα, να αποφεύγει τα τοξικά.
Μα και αυτή του χαρίζει τη μνήμη, τη γευστική μνήμη που είναι ακατανίκητη, είναι ταχύτατη, άμεση, ευχάριστη και αποτελεσματική. Συνδέεται με όλες τις «ξεχασμένες» αναμνήσεις, με τις στιγμές ανεμελιάς, χαράς και νοστιμιάς. Είναι τόσο δυνατή που κανένα γαστρονομικό θαύμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παλιά, την χαραγμένη στους πυλώνες της συνείδησης γευστική εμπειρία. Αυτή η μνήμη έχει χαρά, τείνει να συνδέει εκείνη τη μπουκιά με τις πλάκες και τα αστεία της παρέας σου, τη φροντίδα της μαμάς σου και τα καλοκαιρινά σου απογεύματα στην εξοχή. Είναι απόλυτα αφιερωμένη στις όμορφες αναμνήσεις σου, είναι πιστή οπαδός τους και είναι εδώ για να σου θυμίζει πως μπορείς να ανακαλείς και να επαναφέρεις ό,τι όμορφο έχεις ζήσει, να το ξαναζείς και να επιστρέφεις.
Να επιστρέφεις. Πόσο δυνατά συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει αυτή η λέξη στ’ αλήθεια! Η επιστροφή και το ταξίδι – έγραψε ο Όμηρος γι’ αυτά χιλιάδες χρόνια πριν- και η επιστροφή στην πατρίδα είναι ο νόστος στη γλώσσα των Ελλήνων και η νοσταλγία, η προσμονή και η λαχτάρα για αυτή την επιστροφή. Κάθε επιστροφή, κάθε ταξίδι είναι για έναν και μοναδικό ταξιδιώτη, η νοσταλγία για τον τόπο του είναι προσωπική υπόθεση και η επιστροφή του σ΄ αυτή έχει πάντα κάτι απρόβλεπτο, κάτι από το εκείνο το εχθές που έχει χαραχτεί στη ψυχή του.
Κάθε γευστικό ταξίδι, κάθε επιστροφή στις αρχικές καταστάσεις, στα αρχικά ερεθίσματα και στα πρώτα ζεστά συναισθήματα δε μπορεί παρά να είναι νόστιμο! Είχαν καταλάβει αυτή τη σύνδεση οι Έλληνες συνδέοντας την επιστροφή στην πατρίδα «νόστος» με την επιστροφή στις αναμνήσεις μέσω της γεύσης «νοστιμιά». Στην ίδια λοιπόν οικογένεια λέξεων κάθε επιστροφή είναι μοναδική, είναι ατομική, είναι νόστιμη και όπως καθετί νόστιμο χρειάζεται να μοιράζεται.
Είμαστε εδώ για να σας πούμε την δική μας ιστορία, μια ιστορία μεσημεριού με καλοκαιρινές αναμνήσεις από την ελληνική επαρχία και τους ανθρώπους της. Να τη μοιραστούμε μαζί σας με ένα κάλεσμα της δικής μας επιστροφής στο δικό σας πρώτο ταξίδι. Ξεκινάμε πρώτα με ένα μπουκάλι. Αν το κρατήσεις και το ακούσεις, θα το δεις να μαρτυρά κάθε συνομωσία εκείνων των καλοκαιρινών μεσημεριών στις σκιές της ελληνικής γης.
Τα υπόλοιπα θα σου τα πούμε εμείς, στο δικό σου μοναδικό ταξίδι στους γευστικούς χάρτες της δικής μας νοσταλγίας!

WANT

10% OFF?

Subscribe to our newsletter,
and receive 10% off your first order